Tratamentul psihiatric. Psihotropicele sunt « Substanțe chimice, de origine naturală sau artificială, care au un efect psihologic – adică sunt susceptibile de a modifica activitatea mentala fără a o prejudicia prin aceste modificări.« (J. Delay)
Medicamentele psihotrope se pot clasifica în patru categorii :
- Neuroleptice – acționează pe căile de transmitere a dopaminei și au ca efect reducerea simptomelor pozitive ale formelor de schizofrenie.
- Anxiolitice și hipnotice/sedative – sunt substanțe care inhibă captura serotoninei și noradrenalinei la nivel neuronal; au ca efect calmarea stărilor de anxietate și reglarea somnului.
- Antidepresivele – acționează tot asupra cantității de serotonina și noradrenalina, dar au o arie de acțiune mai vastă : sunt atât antidepresive cat și anxiolitice, stimulează activitatea motrică și reglează somnul.
- Stabilizatoare de dispoziție afectivă – protejează neuronii, reconstruiesc populații neuronale, sau acționează asupra excitabilității de la nivel neuronal.
Medicația psihiatrică are și efecte secundare, fiziologice și psihologice, de aceea e necesară monitorizare periodică din partea medicului. Prin comparație, psihoterapia are mult mai puține efecte secundare negative de ordin psihologic, dar trebuie ținut cont că eficiența psihoterapiei este limitată în cazul unor anumite tipuri de tulburări și efectele apar după un termen mai lung.
Tratamentul psihologic urmărește modificări de ordin cognitiv, emoțional și de comportament care să îmbunătățească starea generală de bine și funcționarea socială și profesională a unei persoane.
Tipuri de tratament psihologic în funcție de durata lor:
- Tratament psihologic de scurtă durată – intervenții psihologice scurte, consultații generale, terapii înalt sistematizate și orientate către rezultat, terapii scurte de grup.
- Tratament psihologic de lungă durată – diverse forme de consiliere și psihoterapie care urmăresc modificări stabile de personalitate și funcționare generală, sau suport emoțional individual sau de grup pe parcursul unei perioade de viață mai dificile.
Alegerea formei de tratament psihologic depinde atât de preferințele personale, cât și de specificul situației sau tulburării psihice. Complianța la tratament este de multe ori dată de alegerea unui psiholog sau terapeut potrivit, alegerea personală fiind extrem de importantă.
Există foarte multe școli de terapie, cele mai cunoscute orientări fiind cele psihodinamice și abordările cognitiv-comportamentale. Eficiența metodei de tratament depinde în mare parte de calitatea relației terapeutice – încrederea pe care o oferă clientul terapeutului său și disponibilitatea cognitivă și emoțională reală a terapeutului față de clientul său.
Vizita la psiholog poate ajuta la auto-responsabilizarea persoanei, înțelegerea limitelor și particularităților situației, abordarea simptomelor dintr-o altă perspectivă și ameliorarea sau eliminarea lor, dezvoltarea de abilități noi în zona relațională, îmbunătățirea stimei de sine și a capacității de adaptare la situații noi, reducerea efectelor negative ale stresului și creșterea satisfacției generale de viață.
Alte informații:
Medicatia psihiatrica – e-Psihiatrie.ro
Codul Deontologic al Psihologului actualizat 2021 – Lege5.ro