Care este diferența dintre un Psiholog și un Psihiatru?
Pentru că ai căutat “care este diferența dintre un psiholog și un psihiatru” înseamnă că deja știi că nu sunt unul și același psihologul cu psihiatrul.
Sunt ramuri diferite ale aceluiași domeniu, precum psihoterapia si psihologia clinică. Indiferent de specializare, din denumire poți întelege că este vorba de lucru cu psihicul uman, cu toate astea fiecare o face după metode diferite, așteaptă rezultate diferite și se adresează unei alte tipologi de oameni.
Psihologul
Dezvoltă și pun în practică studii și experimente prin care deduc comportamentul uman, modul de gândire, modul de a acționa într-un grup sau individual, cum interacționează, învață, simt sau se dezvoltă.
Rezultatele fiind folosite în scop educativ, clinic sau comercial. Diferența dintre psiholog și psihiatru, sau cel puțin diferența principală este aceea că psihologul studiază creierul în timp ce psihiatrul are pregătire specializată pentru a rezolva problemele de sănătate mintală mai complexe, folosindu-se de medicație.
Psihiatrul este un medic și singurul care poate prescrie tratament medicamentos. O altă diferență este educația pe care o au aceștia doi, psihologul termină o facultate de profil de 3 ani, în timp ce un psihiatru termină Facultatea de Medicină cu specializare în Psihiatrie, ceea ce se traduce prin minim 11 ani de studii.
Psihoterapeutul și Psihologul Clinician
Sunt psihologii care au terminat și un Master cu o specializare specifică
Diferența dintre cei doi fiind că un psiholog clinician este pregătit în a identifica problemele și a da un diagnostic corect, iar un psihoterapeut poate trata tulburările comportamentale și cognitive minore, folosindu-se în cea mai mare parte de comunicare.
Psihoterapeutul construiește metode de terapie bazate pe discuție, cu ajutorul cărora reușește să rezolve aceste mici afecțiuni, nefiind necesară intervenția psihiatrului.
Psihiatrul
Este singurul dintre toți care are dreptul și cunoștințele necesare să îți prescrie un tratament medicamentos.
Dacă vrei să știi ce face un psihiatru, gândește-te că pe la el ajung persoanele care, de regula, au afecțiuni mai complexe și care nu pot fi ameliorate doar prin discuții și comunicare.
Din confuzie, oamenii folosesc termenul de psiholog pentru oricare dintre specializări.
Fă-ți curaj să vorbești cu un psihoterapeut, este confidențial. [Cum arată o sesiune de terapie cu un psihoterapeut]
Unul dintre lucrurile pe care le face un psihoterapeut, psiholog sau psihiatru este să pastreze orice discuție confidențială.
Nu numai Colegiul psihoterapeuților din România, ci și natura meseriei lor îi îndrumă să țină discuțiile cu pacienții confidențiale. Așa că nu ai de ce să îți faci griji.
O statistică spune că circa 20% dintre români se confruntă cu o tulburare cognitivă și majoritatea nu află niciodată. Poți citi mai jos cele mai întalnite tipuri de afecțiuni:
- Stres
- Depresie
- Anxietate
- Tulburări de personalitate
- Dependențe
- Stimă de sine scăzută
- Probleme în Familie / de Cuplu
- Alcoolism
- OCD (Tulburare Obsesiv-Compulsivă)
- Fobii
Tulburare cognitivă nu înseamnă nebunie, trebuie să fie un lucru clar că o persoană
care face sesiuni săptămânale de terapie nu este o persoana nebună. Este doar o
metodă de a te păstra sănătos mintal și de a preveni probleme mai complicate. Poți
găsi o listă de terapeuți pe website-ul nostru www.psymep.ro, în secțiunea dedicată.
Cum arată o sesiune de terapie?
- Intrebări
Terapeuții pun foarte multe întrebări pentru că vor să se asigure că problema pe care tu crezi că ai identificat-o să fie și cea reală. Întrebările au menirea de a ajunge la originea problemelor. Pentru că ce este mai ușor decât să “rupi buruiana de la rădăcină”?
Știu că ți se pare ciudat. Dar adesea noi avem răspunsurile către care terapeuții încearcă să ne îndrume. Este mai eficient să găsești singur răspunsul decât să ți-l expună de la început, altfel nu vei da niciun fel de credit răspunsurilor pe care le primești “pe gratis”.
- Comunicarea
Comunicarea are dublu rol: aceea de a duce discuția în directia îndeplinirii scopurilor și crearea unei relații. Pentru ca lucrurile să meargă, este nevoie de o relație de încredere, deoarece toată comunicarea pe care o ai cu un psihoterapeut are un încept și un final astfel încât să atingă toate obiectivele propuse.
- Concluziile
De obicei, la finalul sesiunii, terapeuții reiau în câteva rânduri punctele principale ale discuției. Nimic mai simplu decât să recapitulezi ce ați discutat pentru a trage concluziile și să vezi progresele singur. Astfel se sedimentează lucrurile principale care merg către atingerea scopului propus.
(P) ”Cum să îți alegi psihoterapeutul?”: Sunt sute de terapeuți care se promovează pe canalele de social media, sau îi poți căuta folosind www.PSYMEP.ro – Prima Hartă Dedicată Specialiștilor în Dezvoltare Personală din România, unde sigur vei găsi pe cineva în proximitatea ta.
Concluzia:
Nimeni nu poate alege pentru tine, găsirea terapeutului tău potrivit este o călătorie.
Dar ajungând până aici în acest articol, acum ai toate informațiile necesare să știi către ce specialitate să te îndrepți.
Ia în considerare și ce simți tu că ai vrea să îmbunătățești la tine și du-te la o sesiune de terapie fără prea mult așteptări.
Minte sănătoasă,
Echipa Psymep.ro