Evaluarea psihologică este un proces complex care are ca scop identificarea cauzelor unor probleme psihologice, ca de exemplu: dificultatea de adaptare în mediul școlar în cazul unui copil, incapacitatea de a face față relațiilor personale sau profesionale în cazul unui adult etc. Este, de asemenea, primul pas spre autocunoaștere și spre planul terapeutic.
Evaluarea psihologică permite medicului clinician o mai bună înțelegerea a situației pacientului său și este totodată o analiză vastă, ce vine în completarea celei efectuate de către medicul psihiatru.
Consideri că ai nevoie de evaluare psihologică sau crezi că astfel de servicii medicale ar putea fi de folos copilului tău? Caută acum un specialist!
Pe Psymep poți găsi psihologul potrivit ție! Filtrează căutările în funcție de specializare (psiholog), locație (București sau orice alt oraș), cadrul de lucru (online sau fizic) și contactează psihologul direct de pe pagina personală sau telefonic!
O evaluare psihologică clinică este o combinație între un interviu făcut de un psiholog clinician și o gamă de instrumente de testare care evaluează și stabilesc abilitatea/inteligența cognitivă, tipul de personalitate și comportament. Această gamă de instrumente de testare poate să evidențieze și dacă este vorba de depresie, anxietate, tulburare de personalitate etc.
Prin acest proces, psihologul clinician poate să înțeleagă starea emoțională a persoanei și poate să determine cauza acesteia.
Un psihoterapeut te va întreba în prima ședință de ce ai ales să vii la psihoterapie și care sunt problemele pe care vrei să le rezolvi. Are nevoie să știe mediul în care îți desfășori activitățile zilnice pentru a determina posibilii factori ai problemei. De asemenea, te poate întreba de istoricul familiei în termeni de sănătate mentală.
Ședințele de psihoterapie ajută la tratarea disfuncțiilor mentale, emoționale și unele afecțiuni psihiatrice. Psihoterapia se află la granița dintre psihologie și psihiatrie. Prin psihoterapie, vei determina care sunt factorii de stres și îți vei înțelege și accepta abilitățile și slăbiciunile. Atunci când vei putea să identifici mai bine stările și emoțiile prin care treci, și cauzele acestora, îți va fi mai ușor să faci față situațiilor mai dificile din viața ta.
Personalitatea unei persoane nu este singura cauză a incapacității de integrare în societate a unei persoane, dar are o influență majoră asupra unei astfel de probleme. De aceea, psihologul clinic, în cadrul unei sesiuni de evaluare psihologică, urmărește mai întâi să descopere personalitatea pacientului său.
Uneori, cauza problemelor unui pacient care are nevoie de evaluare psihologică nu are legătură doar cu persoana acestuia, ci și cu mediul exterior, familia, prietenii sau cunoștințele sale. Contextul exterior ne formează personalitatea și modul de a acționa în diferite situații. De aceea, un psiholog clinician cu experiență, din dorința de a obține cele mai bune rezultate, nu-și va limita niciodată analiza sa asupra unei singure persoane.
Gradul de discernământ, precum și gradul de dezvoltare intelectuală și psihologică au un puternic impact asupra modului de concepție a planului de intervenție terapeutică. Există diferențe majore între modul de abordare a unei probleme cu care se confruntă un copil și modul de abordare a unei probleme de adult. Un copil gândește și acționează la nivel micro, pe când un adult are mult mai multe cunoștințe și experiențe care l-au format de-a lungul anilor, ceea ce face ca evaluarea să se abordeze diferit.
Un părinte responsabil nu ar trebui să amâne niciodată rezolvarea unei probleme de ordin psihologic a copilului său. La copii, cu cât sesiunile de evaluare psihologică au loc mai devreme, cu atât se obțin rezultate mai bune. Modul de realizare al evaluării psihologice este diferit în funcție de vârstă, dar și de personalitatea copiluluii. Pentru o evaluare completă, în cazul copiilor, pe lângă interacțiunea verbală, se folosește și jocul liber, jocul simbolic, sau cel structurat. Dar indiferent de metode sau vârstă, rezultatele sunt influențate cel mai mult de rapiditatea cu care se observă și de acționează.
În evaluarea psihologică pentru copii, psihologul ține cont de relația copilului cu părinții. Aceasta se evaluează într-un cadru de tip interviu cu părinții. Temele abordate sunt istoricul nașterii și dezvoltării copilului, dinamica familială, și desigur, problemele curente care au determinat evaluarea. Evaluarea psihologică pentru copii se realizează și prin diverse jocuri și activități potrivite vârstei care țin locul testelor la evaluarea psihologică pentru adulți.
Dacă simți că există o dificultate și îți faci griji pentru dezvoltarea copilului tău, contactează un specialist de pe Psymep. Filtrează căutările în funcție de specialitatea psihologului și localitatea în care te aflii și contactează specialistul telefonic sau direct de pe pagina personală.