Vezi cât este de ușor să găsești specialistul potrivit pentru tine: pe Psymep ai la îndemână multiple filtre de căutare precum cadrul în care dorești să vă întâlniți (la cabinet sau online), cât și o hartă cu locațiile cabinetelor. Printr-o simplă căutare poți găsi un psihoterapeut în zona ta, și îl poți contacta imediat apelându-l telefonic sau folosind formularul de contact din pagina sa personală.
Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar, situat la granița dintre psiholog și psihiatru. Este o modalitate de a reduce sau elimina simptome, tulburări psihice sau comportamentale.
Un psihoterapeut va evalua starea ta mentală și emoțională și te va ajuta să înțelegi factorii care îți determină stările prezente. Te va ajuta să identifici și să accepți punctele forte, dar și pe cele mai slabe. De asemenea, un psihoterapeut va lucra cu tine individual, sau în funcție de nevoile tale, cu partenerul/partenera de viață, familia, prietenii.
Un psihoterapeut nu oferă tratamente medicamentoase! Un psihoterapeut te va ajuta să îți dai seama ce nu merge și îți va da instrumentele necesare pentru a schimba. Dacă tu poți să îți identifici sentimentele și modalitatea de a percepe viața, îți va fi mai ușor să faci față situațiilor dificile din viața ta.
Psihoterapia este practicată și recomandată persoanelor care au tulburări psihice, de obicei create de probleme reprimate și negate de-a lungul timpului. Principalii „beneficiari” sunt persoane care au trecut sau trec printr-o perioadă foarte grea din punct de vedere emoțional (traumă), persoane care suferă de atacuri de panică, anxietate generalizată sau depresie severă, persoane cu tulburări de alimentație.
Terapia individuală este focusată pe tine și pe nevoile tale. În acest cadru, psihoterapeutul are un plan clar cu activități și teme de abordat pentru a te ajuta. Spunând ce ai pe suflet te va face să te simți mai liber și te va aduce cu un pas mai aproape de fericire.
Terapia de grup se realizează într-un cadru sigur, cu 6-12 persoane cu probleme similare, care primesc ajutor de la terapeut, dar și prin observarea problemelor celorlalți și a modului prin care aceștia reacționează în anumite situații. De obicei, terapia de grup vine în completarea terapiei individuale.
Terapia de grup poate fi realizată și de un psihoterapeut sistemic, care se folosește de persoanele aflate în grup pentru a reprezenta problema la nivel de dinamică în sistem.
Psihoterapia te ajută prin puterea propriului corp și a modului de gândire să rezolvi problemele, nu prin medicație. La o ședință de psihoterapie, te vindeci vorbind. Prin împărtășirea lucrurilor pe care le-ai reprimat de-a lungul timpului, ești cu un pas mai aproape de vindecarea lor.
Un psihoterapeut te va asculta, îți va pune întrebări cheie și te va ajuta prin tehnici psihoterapeutice și instrumente adaptate ție. Acesta poate de asemenea să folosească terapia prin artă, scrisul, muzica și multe altele.
Ce obții astfel?
Psihoterapia începe cu o evaluare psihologică completă a personalității tale. Astfel, ajungi să te cunoști mai bine: să îți descoperi calitățile, vulnerabilitățile și slăbiciunile.
Prin această evaluare inițială, vei ajunge să îți descoperi tiparele de gândire și comportamentale, lucruri care te vor aduce cu un pas mai aproape de găsirea rădăcinii problemelor tale.
Fiecare om are un set de nevoi emoționale care îi ghidează acțiunile și deciziile. Atunci când ești privat de satisfacerea acestor nevoi, te vei confrunta cu tot felul de probleme precum depresia sau anxietatea.
Un psihoterapeut îți va oferi ajutor specializat, nu te va judeca, îți va oferi atenția sa absolută, va fi complet obiectiv (ex: nu va intra în povestea ta din punct de vedere afectiv-emoțional) și te va îndruma spre ceea ce este cel mai bine pentru tine.
Atunci când simți că ceva este în neregulă cu tine, dar nu știi exact ce, îți este imposibil să găsești o soluție. Și aici intervine psihoterapia care te ajută să descoperi problemele reale, pentru a ajunge la soluțiile care ți se potrivesc cel mai bine.
După evaluarea inițială și prin deschiderea ta de-a lungul discuțiilor, psihoterapeutul profesionist te va îndruma cu ajutorul instrumentelor și practicilor spre lumina de la capătul tunelului.
Fiecare discuție este menită să te ajute să capeți o înțelegere mai clară asupra modului în care gândești, simți și acționezi. Împreună cu psihoterapeutul vei stabili un set de obiective clare și veți alege instrumentele care să te ajute în procesul de a le atinge.
Problemele cu care te confrunți își vor găsi mereu rezolvarea dacă tu lucrezi cu tine, dacă nu te judeci prea aspru și dacă îți oferi răbdare și iubire pe tot parcursul drumului.
Intervenția psihoterapeutică este un ajutor specializat eficient atunci când cooperezi cu toată ființa ta. Este un proces anevoios, care îți va aduce și mult disconfort, dar peste care vei trece cu ajutorul psihoterapeutului tău și vei ajunge să te simți mai bine ca niciodată.
Fie că vorbim de consiliere sau psihoterapie, mijloacele și scopul sunt aproape mereu aceleași – un proces în care problemele emoționale și psihologice sunt abordate prin intermediul comunicării dintre tine și specialist.
Relația terapeutică este una profesională, din care beneficiezi de ajutor specializat asupra problemelor tale.
Găsești cadrul securizat și confidențial unde, prin ascultare activă, empatie și o perspectivă cât se poate de obiectivă, psihoterapeutul te va ajuta să vezi problema din altă perspectivă și să dobândești o înțelegere mai profundă.
Consilierea psihologică este despre a te descoperi pe tine, de a înțelege cum a apărut problema cu care te confrunți și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți starea de bine. De la stres sau anxietate și până la depresie, tulburări alimentare sau alte probleme emoționale, psihoterapia este procesul prin care cultivi sănătate mentală și emoțională.
Fie că te-ai decis să faci psihoterapie online sau în persoană, pshitoterapeutul poate să recunoască curajul de care dai dovadă alegând această cale. Prima ședință din demersul terapeutic va aduce întrebări precum „Ce te-a adus astăzi aici?” sau „Ce te-a făcut să iei decizia de a începe ședințele de psihoterapie?”.
Aceste întrebări au ca rol identificarea problemei și cunoașterea modului tău de abordare. Mai pot apărea întrebări despre istoricul familial în ceea ce privește sănătatea mentală, despre viața de zi cu zi, despre suportul pe care îl ai și așa mai departe.
Relația terapeutică este strict profesională, aceste întrebări având ca rol doar identificarea problemei și cauzei acesteia mai ușor pentru a eficientiza procesul. În această primă ședință, te obișnuiești cu exprimarea gândurilor și creezi o relație de încredere cu psihoterapeutul tău.
Psihoterapia integrativă este un mod de a îmbina mai multe elemente de psihoterapie precum tehnici, instrumente și teorii. O astfel de abordare mai complexă ghidează persoana în cauză mai eficient spre vindecare.
Psihoterapia cognitiv-comportamentală este un tip de psihoterapie integrativă. Această formă de psihoterapie îmbină tehnicile terapiei comportamentale şi ale terapiei cognitive pentru ca persoana aflată în cauză să beneficieze o eficiență sporită. Metoda pornește de la premisa că răspunsurile comportamentale și emoţionale la anumite evenimente sau situaţii sunt cauzate de percepțiile şi interpretările noastre asupra acestora.
Acest tip de terapie se adresează persoanei în cadrul relației, concentrându-se pe tiparele și dinamicile interacțiunilor sistemului, fie el familial sau universal. Obiectivul psihoterapeutului sistemic este de a schimba dinamicile sistemului, nu comportamentul sau modul de gândire al persoanei în cauză.
Psihoterapeutul sistemic așează situația într-o imagine clară cu ajutorul persoanelor aflate în grup. Persoanele vor începe să se comporte ca și mama persoanei în cauză de exemplu. Obiectivul acestui tip de psihoterapie este de a observa situația per ansamblu.