Cum te ajută un psihoterapeut?
Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar, situat la granița dintre psiholog și psihiatru. Este o modalitate de a reduce sau elimina simptome, tulburări psihice sau comportamentale.
Un psihoterapeut va evalua starea ta mentală și emoțională și te va ajuta să înțelegi factorii care îți determină stările prezente. Te va ajuta să identifici și să accepți punctele forte, dar și pe cele mai slabe. De asemenea, un psihoterapeut va lucra cu tine individual, sau în funcție de nevoile tale, cu partenerul/partenera de viață, familia, prietenii.
Un psihoterapeut nu oferă tratamente medicamentoase! Un psihoterapeut te va ajuta să îți dai seama ce nu merge și îți va da instrumentele necesare pentru a schimba. Dacă tu poți să îți identifici sentimentele și modalitatea de a percepe viața, îți va fi mai ușor să faci față situațiilor dificile din viața ta.
Când ai nevoie de psihoterapie
Psihoterapia este practicată și recomandată persoanelor care au tulburări psihice, de obicei create de probleme reprimate și negate de-a lungul timpului. Principalii „beneficiari” sunt persoane care au trecut sau trec printr-o perioadă foarte grea din punct de vedere emoțional (traumă), persoane care suferă de atacuri de panică, anxietate generalizată sau depresie severă, persoane cu tulburări de alimentație.
Cine apelează la terapia individuală sau de grup
Terapia individuală este focusată pe tine și pe nevoile tale. În acest cadru, psihoterapeutul are un plan clar cu activități și teme de abordat pentru a te ajuta. Spunând ce ai pe suflet te va face să te simți mai liber și te va aduce cu un pas mai aproape de fericire.
Terapia de grup se realizează într-un cadru sigur, cu 6-12 persoane cu probleme similare, care primesc ajutor de la terapeut, dar și prin observarea problemelor celorlalți și a modului prin care aceștia reacționează în anumite situații. De obicei, terapia de grup vine în completarea terapiei individuale.
Terapia de grup poate fi realizată și de un psihoterapeut sistemic, care se folosește de persoanele aflate în grup pentru a reprezenta problema la nivel de dinamică în sistem.
Ce înseamnă psihoterapia, în comparație cu tratamentele medicamentoase?
Psihoterapia te ajută prin puterea propriului corp și a modului de gândire să rezolvi problemele, nu prin medicație. La o ședință de psihoterapie, te vindeci vorbind. Prin împărtășirea lucrurilor pe care le-ai reprimat de-a lungul timpului, ești cu un pas mai aproape de vindecarea lor.
Un psihoterapeut te va asculta, îți va pune întrebări cheie și te va ajuta prin tehnici psihoterapeutice și instrumente adaptate ție. Acesta poate de asemenea să folosească terapia prin artă, scrisul, muzica și multe altele.
Ce obții astfel?