Ce înseamnă coaching și cum te poate ajuta un coach?

În viață totul este greu, de la a-ți construi propria afacere până la a-ți atinge un obiectiv personal sau profesional. Greu, dar nu imposibil. Pe lângă planuri și strategii, nu uita că cea mai importantă resursă a ta, de care să ai grijă, ești chiar TU.

Ai un obiectiv profesional de atins? Ești în locul potrivit

Bill Gates, Oprah Winfrey sau Jeff Bezos sunt doar câteva exemple de antreprenori de succes care lucrează îndeaproape cu un coach. Care e rolul acestuia? Să îi ajute să vadă o situație din cât mai multe perspective, de a-i ghida spre un punct de vedere diferit, să îi învețe să dea valoarea adevărată a lucrurilor pe care le știu deja și să devină conștienți de puterea lor și de a-i ajuta atunci când se simt blocați.

Cine are nevoie de coaching?

Toată lumea are nevoie de un coach! Fie că ești un sportiv de performanță, un antreprenor, sau un muzician, ai nevoie de un coach. De ce? Pentru că vrei ca mâine să faci lucrurile mai bine ca azi. Oamenii care se duc la coaching sunt oameni ambițioși, care vor să evolueze, să crească atât pe plan personal, cât și profesional, să facă lucrurile la capacitatea lor maximă.

Apelează la coaching când ai un blocaj sau nu știi ce vrei

Ești într-un blocaj atunci când știi ce vrei să faci, dar nu o faci. Pentru că ceva te reține, te blochează. Un coach te va ajuta să identifici cauza blocajului în contextul respectiv și îți va arăta opțiunile pe care le ai în situația respectivă.

Tot într-un astfel de blocaj te afli și atunci când nu știi ce vrei, dar un coach te poate sprijini în această căutare. Te poate ajuta să identifici ce îți dorești cu adevărat, ce este potrivit pentru tine, ce obiective ai în viață și în ce etapă a vieții te afli. În aceste momente, un coach te va ajuta să dobândești claritate asupra vieții tale.

5 situații în care coaching-ul te poate ajuta să atingi rezultatele dorite

1. Știi ce vrei, dar nu știi cum să o faci

De obicei în această situație este vorba despre a nu știi ce cale să alegi, nu că nu știi deloc cum să faci. În această situație, un coach te va ajuta să clarifici opțiunile pe care le ai și te va ajuta să o alegi pe cea mai bună pentru tine. Atenție însă: tu alegi cum faci, nu coach-ul.

2. Vrei să ajungi la nivelul următor pe plan personal sau profesional

Situația în care simți că vrei sau poți mai mult. Poate este doar o senzație, poate e legat de potențialul tău care nu este atins, poate e legat de o nouă etapă în viața ta sau de nevoie sau contribuție.

3. Ceva nu funcționează și vrei să afli cum să rezolvi

Problemele de acest gen pot fi foarte mici, sau foarte mari. De obicei vei știi exact ce nu merge, iar procesul de coaching va începe de la problema foarte bine definită. După asta, un coach va aborda și celelalte teme legate de problema inițială.

4. Ai nevoie să te adaptezi unui nou mediu

În această situație, un coach te va ajuta să îți schimbi tiparele mentale, de la „Așa am procedat tot timpul” până la „De data aceasta cum facem?”. Adaptarea unui nou mediu, fie el familial sau profesional, vine cu obstacolele sale pentru fiecare. Ca să evoluezi, trebuie să le depășești. Ca să le depășești, ai nevoie de cineva care a mai trecut prin asta și care a învățat din ele… un coach.

5. Vrei să îți îmbunătățești performanța

Coaching-ul abordează obiectivele tale legate de performanță și ajută la eliberarea potențialului fiecărei persoane. În urma procesului de coaching, nu numai că vei avea rezultate mai bune, ci vei fi și mai motivat să faci lucrurile și îți va crește și nivelul de angajament față de muncă.

Ce înseamnă coaching în dezvoltarea personală?

Dezvoltarea personală se axează pe autocunoaștere, analiza obiectivelor de viață, provocările și aspirațiile de viață. Un coach de dezvoltare personală analizează schimbările din viața ta, pentru a identifica punctele tari, dar și pe cele slabe, pentru a aduce îmbunătățiri în anumite arii din viața ta.

Ce face un coach și ce beneficii poate aduce?

Un coach te ajută să identifici obstacolele și să le depășești, te încurajează să faci schimbări în favoarea ta care să te ajute în îmbunătățirea performanțelor în viața personală și profesională. Un coach te va ajuta să descoperi locul din viață în care te afli și modalități de a avansa. Te va ajuta să creezi un plan pentru a-ți atinge obiectivele, va evalua progresul, va ajusta unde trebuie, și va încuraja asumarea de riscuri favorabile evoluției.

Conturarea unei viziuni

Este crucial să știi exact unde vrei să ajungi și ce etape trebuie să parcurgi pentru a construi ceva de succes. Viziunea este ceea ce oferă direcție eforturilor tale și te menține motivat atunci când te confrunți cu dificultăți.

Realizarea planificării

Odată ce ți-ai stabilit viziunea, cu ajutorul unui consilier sau coach, vei elabora un plan detaliat care te va conduce spre succes și împlinire profesională. În absența planificării, viziunea nu este mai mult decât un vis frumos.

Crearea și implementarea strategiei

O întreprindere profitabilă și de succes presupune implementarea unui întreg arsenal de strategii prin care să îți atingi cu succes obiectivele, să depășești obstacole, să întreci competiția și să îți dezvolți afacerea.

Ce schimbări majore obții prin coaching?

Coachingul este un proces prin care îți explorezi și maximizezi resursele interioare și dobândești abilități noi.

Cu ajutorul unui coach, vei porni cu încredere pe drumul profesional sau cel al dezvoltării afacerii tale și vei învăța cum să crești la următorul nivel.

Coaching pentru performanță și cum te poate ajuta în sfera profesională

Coching-ul poate să îmbunătățească eficiența, calitatea, abilitățile de comunicare și de relaționare cu colegii și cu partenerii. Creșterea performanței profesionale prin tehnici de coaching este o abordare eficientă pentru fiecare dintre noi. Coaching-ul este un instrument important în secolul 21, în care mediul este volatil, prea rapid, incert și complex.

Antreprenoriatul înseamnă o provocare continuă

Ca antreprenor, ai nevoie de mult curaj, anduranță, perseverență și motivație. Și ce faci când ajungi să fii copleșit de toate problemele? Sau când ai luat-o în direcția sigură a unui burn-out? Știm cât de greu este și deja ai toată admirația noastră pentru că ai pornit pe acest drum.

Vrem să te sprijinim să mergi mai departe cu forțe noi și suntem pregătiți pentru tine să te sprijinim să nu te abați de la drumul tău.

Servicii de life coaching individual sau de echipă

Life coaching-ul este despre tine! Orice schimbare vrei să faci, începe de la tine și de la modul în care acționezi. Life coaching-ul te ajută să îți concentrezi toată energia asupra schimbării pozitive în viața ta pentru a fi împlinit.

Sesiunile de life coaching individuale urmăresc obiectivele tale și parcursul tău în realizarea acestora de îndeaproape. Un life coach te va ajuta cu identificarea obiectivelor, realizarea unui plan, evaluarea rezultatelor și ajustarea planului acolo unde trebuie.

Sesiunile de life coaching pentru echipe urmăresc îmbunătățirea comunicării, eficienței și rezultatelor, în viața personală a fiecăruia dintre membrii, dar și în cea profesională. Echipele sunt mai puternice atunci când au un obiectiv comun, clar stabilit, iar un life coach te poate ajuta să faci asta în echipa ta.

Participă la cursuri de coaching în grup, webinarii și workshop-uri

Cursurile de coaching în grup, online sau fizic, au o mare însemnătate pentru participanți. Acestea adună oameni cu contexte de viață și obiective asemănătoare. Atunci când o persoană va deschide un subiect, o alta va avea o întrebare, iar o alta va aduce în discuție o altă perspectivă. Participanții vor învăța din experiențele celorlalți, iar coach-ul va puncta informațiile cheie și va aduce alte perspective.