Negarea provine din frica acceptării!
Când îți spui ”nu am nevoie de psiholog, mă descurc, mă controlez, mă adaptez foarte bine singur/ă”, de fapt în spatele acestei auto-îmbărbătări este frica. Oare de ce frica?
Gândește-te la mersul pe bicicletă: l-ai exersat suficient de mult timp, încât acum te gândești foarte puțin mecanic la păstrarea echilibrului. El vine natural. Când simți că te dezechilibrezi, reușești să te reechilibrezi singur, așa cum ai învățat și reexperimentat de nenumărate ori până în prezent.
Ei bine, același lucru se întâmplă și în conexiunile neuronale: “atâția ani am înaintat singur/ă, încât nu consider că am nevoie, nu văd necesar să ma reechilibrez diferit față de cum am procedat până acum“. Nu am nevoie, nu văd necesar să mă reechilibrez, în primul rând din frică, din frica de necunoscut, dar și din confort, pentru că situațiile de “auto-îmbărbătare” vă sunt confortabile, le-ai mai experimentat, știi la ce răspunsuri fizice și somatice să te aștepți, cu toate că acestea îți pot provoca din nou suferință. Însă este o suferință deja cunoscută, deja confortabilă.
Așadar, “Cât timp fac față singur suferinței mele, de ce să schimb, de ce să fac diferit acum?” Pentru că repeți aceleași tipare comportamentale și cognitive, dovedite în timp a fi într-o măsură mai mică sau mai mare dezadaptative. Pentru că reprezintă un mare efort să cauți singur alternative de a face față, iar această abilitate implică, pe lângă un mare consum de energie, să mai fi experimentat deja și alte variante prin care mintea ta și corpul tău să răspundă disconfortului psihic.
Pot exista cazuri în care tiparele preînvățate să îți ofere siguranță, control, confort, încredere, speranță în situații de distres. Însă, aceste tipare preînvațate îți pot provoca suferință psihică, stimă de sine scazută, distimie, anxietate, depresie.
Îți recomand să îți permiți, să îți dați voie să deprinzi noi abilități de a acționa, reacționa și de a face față. Aceaste noi abilități le poți obține în cabinetul psihologic prin ședințe de Dezvoltare Personală, Consiliere Psihologică și Psihoeducație.