Te-ai întrebat vreodată ce este etica in psihoterapie? Dacă este ea un domeniu exclusiv adresat filozofilor sau ne este de folos și nouă, tuturor? Pe ce tradiții se bazează etica și care sunt cele mai mari trei teorii etice compuse vreodată? Te-ai întrebat vreodată cât de importantă este etica în practica psihoterapiei sau dacă există situații în care procesul terapeutic poate fi considerat neetic sau imoral?
Despre toate aceste teme de discuție, dar și multe alte subiecte, vă invităm să descoperiți în atelierul Etica în Psihoterapie un eveniment organizat de Paul Diaconescu și Lidia Istrate în colaborare cu platforma Psymep.
Câteva cuvinte despre gazdele atelierului Etica în psihoterapie?
Paul Diaconescu este un psiholog și psihoterapeut specializat în Psihoterapia Centrată pe Persoană, absolvent al masteratului Etică Aplicată în Societate, Afaceri și Organizații, din cadrul Facultății de Filozofie a Universității București.
De asemenea, Lidia Istrate este doctorandă în cadrul Școlii Doctorale a Facultății de Filozofie a Universității București și absolventă a masteratului Etică Aplicată în Societate, Afaceri și Organizații.
Cele două personalități au ales ca temă a acestui evenimentul etica deoarece unul din obiectivele eticii este acela de a ne ajuta să găsim soluții sau perspective bazate pe concepte clare și universale în legătură cu modul de caracterizare a comportamentului uman și al intențiilor morale.
În ce constă atelierul Etica în psihoterapie?
Pentru a vă oferi o imagine mai clară asupra subiectelor de discuție la care veți putea lua parte în cadrul acestor evenimente, vom face în continuare un rezumat al câtorva dintre ele:
Decizia Etică
Există metode prin care putem afla dacă deciziile pe care le luăm ori de câte ori acționăm sunt etice sau nu? Este de dorit un comportament etic real? Pe ce aspecte se bazează decizia etică și ce este un agent moral?
În cadrul atelierului Etica în psihoterapie vor fi dezbătute subterfugiile deciziei etice din punctul de vedere al psihoterapeuților, iar moderatorii evenimentului, împreună cu participanții, vor încerca să descopere cum ar trebui să aibă loc procesul decizional în vederea luării unor decizii etice.
Principiul Autonomiei
Ce înseamnă autonomia? Cum se poate stabili dacă o persoană este autonomă sau nu? Care este importanța autonomiei pentru practica psihoterapeută? Există factori care pot restrânge autonomia?
Răspunsurile la toate aceste întrebări, dar și la multe alte dileme legate de autonomie, vor fi căutate și dezbătute în cadrul acestui atelier.
Principiul Dreptății
Un psihoterapeut trebuie să fie corect și imparțial față de clienții săi. Dar cum poate el face asta? Se presupune că psihoterapeuții ar trebui să-și ia un angajament profund față de clienții lor? Pot bani reprezenta un motiv pentru încălcarea acestui principiu?
Principiul Confidențialității
Cât de important este ca un psihoterapeut să respecte întocmai principiul confidențialității? Ce presupune mai exact acest concept?
Principiul Demnității Umane
Ce este demnitatea umană în termeni de specialitate pentru un psihoterapeut? Cât de necesar este pentru un psihoterapeut să respecte demnitatea umană a clienților săi? Pentru un psihoterapeut clienții sunt subiecți sau obiecte?
Un astfel de subiect merită o atenție deosebită și nu putea lipsi din atelierul Etica în psihoterapie.
Principiul Binefacerii
Binefacerea are un sens general sau conceptul ei este diferit pentru fiecare dintre noi? În cazul psihoterapiei, respectarea acestui principiu este binedispunerea clientului sau promovarea intereselor sale globale? Care este legătura dintre binefacere și scopul profesiei de psihoterapeut?
În cadrul acestui eveniment, conceptului de binefacere îi va fi dedicată o întâlnire specială pentru ca înțelesul și rolul său în psihoterapie să poată fi dezbătute pe larg.
Informații suplimentare despre atelierul Etica în psihoterapie
Atelierul Etica în psihoterapie se desfășoară pe parcursul a patru zile, după cum urmează:
- 17 iulie 10:00 – 18:30
- 18 iulie 10:00 – 18:30
- 24 iulie 10:00 – 18:30
- 25 iulie 10:00 – 18:30
Persoanele care nu prind loc în această perioadă, pot participa la același eveniment, dar în datele de:
- 31 iulie 10:00 – 18:30
- 1 august 10:00 – 18:30
- 7 august 10:00 – 18:30
- 8 august 10:00 – 18:30
Pe tot parcursul evenimentului, participanții își vor însuși definiția eticii, se vor familiariza cu însușirile ei de bază și vor învăța cum să le aplice în domeniul psihoterapiei.
Pentru un psihoterapeut, acest atelier este o ocazie excelentă de îmbunătățire a serviciilor pe care le oferă și facilitare a asigurării unui cadru terapeutic securizat. De aceea, vă invităm să profitați acum de ocazie, întrucât locurile sunt limitate la doar 12 participanți și de asemenea, vă sfătuim să rămâneți la curent cu evoluția evenimentului urmărind pagina de Facebook dedicată acestuia, unde vă puteți și înscrie prin mesaj direct! Ca metode alternative de înscriere, mai puteți suna la numărul de telefon 0742 255 432 sau puteți trimite un email la lidia.istrate@gmail.com.