În următoarele 5 minute vei afla:
– Cum poți transforma agresivitatea în energie.
– Care sunt cele două paliere ale vieții unde avem tendința să fim calculați.
Încep cu o confesiune: am acționat impulsiv să scriu calculat acest articol! Poate te întrebi “păi cum așa? Ori ești impulsiv, ori ești calculat? Care este rețeta succesului?”. Îți promit că, până la finalul articolului, vei descoperi nu doar rețeta succesului, ci și un masterbonus pe care să-l savurezi așa cum savurezi un desert în secret.
În teorie, avem cu totii avem calitați și defecte. În fapt, cine lucrează cu mine, în terapie sau coaching, știe că nu va auzi niciodată, în conversațiile noastre, aceste cuvinte. Aude, în schimb, că avem cu toții lumini (calități) și umbre (defecte). Și nu, nu este o găselniță spirituală care dă bine, este o realitate argumentată de faptul că noi toți suntem un melanj de atribute, o combinație bogată care ne face să fim unici, minunați, irezistibili sau insuportabili, după caz.
Numim umbre acele atribute care, manifestate nefavorabil, ne dau o stare proastă nouă sau altora, care generează mai degrabă energie negativă, vibrație joasă și alte “necazuri”.
Numim lumini acele atribute care, manifestate favorabil, ne dau o stare de bine, sunt constructive, te fac să vezi frumosul și să simți bucurie alături de cei din jurul tău.
De exemplu: dacă ești impulsiv și dai o palmă cuiva pe stradă, ai manifestat o umbră. Și umbra este agresivitatea. Dacă ești cumpătat și mângâi pe cineva, poate un copil rătăcit, ai manifestat lumină. Și lumina este compasiunea.
Îți propun să trecem de la jocul de lumini și umbre la viața palpabilă și prezentă. Căci, nu-i așa?!, “Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne nouă, Doamne, #astăzi”. Și încep dialogul, căci va fi un dialog, cu această întrebare:
Tu, când vrei ceva acum sau “ieri”, ai timp să fii calculat?
Dar dacă vrei să te căsătorești sau să-ți construiești o carieră, poți rămâne impulsiv non-stop, ani de zile?
Cum te-ai simțit când ai văzut acel “#” în pasajul de rugăciune citat mai sus? Ai gândit impulsiv sau calculat?
Când și unde acționăm impulsiv?
Din experiența de la cabinet și din viață, pot să spun că, în majoritatea cazurilor, oamenii acționează impulsiv atunci când sunt super stresați, când se simt agresați, când sunt sub presiunea timpului și este necesar să aleagă rapid, când sunt copleșiți de emoții puternice, cum ar fi frica sau îndrăgosteala (diferită de iubire) sau când lozinca de apărare și de neiubire de sine se transpune în “altcineva e de vină”.
Topul situațiilor generatoare de reacții impulsive:
- În relație cu partenerul de cuplu care acuză sau abuzează.
- Când există un nivel crescut de anxietate.
- În situațiile de constrângere, fie că individul se simte sau chiar este constrâns (de timp, de șef, de Fisc, de părinți, de sărăcie etc).
În toate aceste contexte, omul răspunde. Cum răspunde? Aprig, furtunos, impetuos, iute, înflăcărat, înfocat, năvalnic, nedomolit, nepotolit, nestăpînit, nestăvilit, sălbatic, tumultuos, vehement, violent și cum mai zice acolo, la DEX, în dreptul cuvântului “impulsiv”!
Când și unde acționăm calculat?
Avem tendința să fim calculați, în primul rând, atunci când avem timp să facem calcule. Acționăm calculat când avem un interes clar, un target care se poate atinge pe termen mediu și lung, când trebuie să renunțăm la ceva, când avem de ales și nu avem un deadline scurt, când suntem o fire mai flegmatică sau, dimpotrivă, o fire dinamică, dar alunecoasă.
Mai riscăm, calculat, și în business. Suntem calculați și în relațiile cu oamenii și cu banii, dar tare mi-aș dori să fim mai calculați și în domeniul sănătății personale, unde, statistica arată, însă, că există multe comportamente impulsive (vezi, de exemplu, comportamentele alimentare obsesiv-compulsive).
Am mai observat că oamenii tind să fie calculați în două arii de viață: cu banii (în special de la începutul pandemiei) și în alegerea unui nou partener de cuplu.
La nivel psihologic, profund, pare că devenim predispuși la impulsivitate în următoarele situații:
– frustrare;
– traume nerezolvate;
– relație defectuoasă cu părinții;
– situații de abuz repetat;
– spirit justițiar exacerbat;
– relație defectuoasă cu sinele;
– dacă ținem cu Rapid sau suntem simpatizanții urmașilor lui Corneliu Vadim Tudor.
La ultima categorie, am glumit. Dar gluma mea a fost calculată căci da, suntem mai impulsivi atunci când suntem nu doar cu cineva sau de partea cuiva, ci și când suntem împotriva cuiva sau a ceva.
În tabăra cealaltă, ești predispus la un comportament mai calculat în situațiile în care te simți relaxat, când ești bine cu tine, când simți că deții controlul și când cauți un progres sustenabil în viața ta! Iată, pare că bogații lumii calculează tot. Unii dintre ei ne calculează chiar acum, nouă, speranța de viață. Nu de alta, dar vor să știe ce și cât putem cumpăra!
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
Și cum e mai bine să fim?
Ca să găsești răspunsul, gândește-te întâi:
1. cum acționezi;
2. cum decizi;
3. cum sau ce alegi când o faci impulsiv.
Pentru că impulsivitatea nu prea vine la pachet cu luciditatea și are în spate o emoție preponderent blocantă. Iar asta nu duce mereu la cele mai bune alegeri. După o reacție la impuls, se întâmplă, poate, să-ți spui că parcă, parcă era bine să te mai gândești un pic înainte să acționezi.
“Mai ședi puțîn!”, scrie pe mormântul Iuliei Hașdeu, fiica genială a lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, prima femeie din România care a studiat la Sorbona și care a fost răpusă de tuberculoză la nici 19 ani. Adică, parcă e mai bine să mai stai puțin înainte de a te lăsa mânat de nerăbare, răzvrătire sau impulsivitate, atribute ale tinereții timpurii. ”Gândește de două ori înainte să scoți o vorbă și o să-ți fie mai bine”, spun bătrânii noștrii. Și, cumva, zic bine!
Gândește-te acum ce simți când ești calculat! Poate te simți mai în siguranță, predictibilitatea îți da un confort, te simți stăpân pe situație. Sau, poate, îți arzi creierii de atâtea calcule, poate pierzi esența și devii, de fapt, ineficient în ceea ce faci.
Îți mai zic una din cabinet: oamenii prea calculați sunt mai puțin seducători, pentru că nu sunt foarte spontani. Și, ce să vezi ?!, impulsivul este mult mai spontan!
Dar stai! Întrebarea era “cum e mai bine să fim”, nu cum să nu fim.
Pragmatic, îți spun că este bine să fii așa cum ești și să faci reglajul fin al dozelor de impulsivitate și da a fi calculat în funcție de dorințele tale și de situație. Și, ca să nu las lucrurile în coadă de pește, aș spune că este mai matur să fii preponderent calculat și, din când în când, impulsiv. Nu de alta, dar poate mai vrei să te și miști, să acționezi concret și, de ce nu?!, să ieși la un protest legat de taierea excesiva a pădurilor.
Rețeta succesului se regăsește și în ceea ce ți-am promis mai devreme: masterbonusul ”alchimiei”.
Am vorbit, până acum, de lumini și umbre, calități și defecte. Toate acestea sunt, de fapt, uneltele noastre.
Să spunem că ai un bisturiu (el este unealta). Este mai puțin important bisturiul în sine și mai important modul în care folosești unealta. Cu un bisturiu poți ucide sau poți face o operație salvatoare de viață. Alchimia e dată de alegerea ta. Poți să transformi o umbră în lumină, iar un defect aparent în calitate.
Un alt exemplu este agresivitatea. Ești impulsiv dacă spui că “agresivitatea” este defect și atât, sau, de fapt, n-ai terminat de citit articolul. Pot să fiu agresiv și să lovesc un om pe stradă, sau pot să alchimizez agresivitatea, să o transform în dinamism, hotărâre, energie pură și să fac un sport fizic de performanță, poate chiar box.
Sfatul meu este să alchimizezi impulsivitatea, să o transformi în determinare, motivație, spontaneitate, putere de acțiune rapidă și o să îți placă. Ai îmbrățișat umbra și, prin alchimie, o folosești acum în favoarea ta! Ăsta ar fi aperitivul. La felul principal, servește, calculat, un plan de acțiune coerent pe termen mediu sau lung și vei pleca de la masa vieții tale mulțumit!
Iar la desert îți servesc eu, dacă mai poți, alegerea mea personală: pentru că-mi place să fiu seducător, aleg spontaneitatea și atitudinea matură și calculată, deopotrivă.