Lipsa somnului este deseori provocată de perioade de stres, oboseală fizică, situații dificile în mediul personal sau profesional, diverse provocări zilnice sau sarcini care ne depășesc.
Este o reacție normală a organismului de a-și oferi șansa la o pauză. De a respira și de se repoziționa pentru a putea face mai bine față dificultăților. Cu toții ne-am confruntat de cel puțin câteva ori cu astfel de episoade.
Devine problematic atunci când lipsa somnului începe să ne afecteze calitatea vieții de zi cu zi și în loc să fie un mecanism adaptativ se transformă în mecanism distructiv.
Acela este momentul în care trebuie urgent să luăm măsuri și chiar să consultăm un specialist pentru ameliorarea problemei.
Câteva dintre trucurile simple de aplicat atunci când ne confruntăm cu insomnii și pe care le consider foarte importante atunci când vorbim despre funcționarea optimă a organismului sunt următoarele:
- Igiena somnului
– evită să consumi cafea sau alte stimulente (ciocolată, cacao, energizante, alcool) înainte de apropierea serii sau să mănânci excesiv
– creează un program de somn. Urmărește să te culci la aceeași oră și să te trezești la aceeași oră
– spațiul în care dormi trebuie să fie confortabil, curat, aerisit, fără lumină excesivă sau sunete
– înainte de somn cu cel puțin o oră nu mai folosi aparate electronice, tableta, telefon mobil, televizor sau orice altceva ce te poate stimula mental și care oprește secretarea melatoninei
– dacă nu poți adormi în 20 de minute de când te-ai pus în pat, ridică-te și fă o altă activitate cum ar fi cititul sau poate mai ai niște vase nespălate sau ți-ai amintit că trebuie să-ți faci ordine prin dulapuri 🙂 . Te asigur că somnul va apărea numaidecât.
- Sport regulat, dar atenție, nu înainte de somn. Sportul activează funcțiile organismului și te face mai activ. În același timp faptul că faci frecvent exerciții fizice te ajută să relaxezi mintea, să cureți gândurile negative și să produci endorfine (”vinovate” pentru fericire).
Numeroase studii au arătat că practicarea sportului crește cu 45 de minute – o oră, durata de odihnă și scade frecvența trezirilor pe timp de noapte.
- Un alt truc pentru un somn sănătos așa cum îmi place să-l numesc este curățarea minții de gânduri negative. Cum faci asta? Foarte simplu!
- Folosești tehnici de relaxare cum ar fi tehnica de relaxare prin respirație Schulz. Îți las aici un link cu detalii despre aceasta și cum poate fi efectuată:
http://www.4psiho.ro/stres-ii-trainingul-autogen-schultz/ .
- Ai putea sa asculți muzică relaxantă și aici îți las câteva idei
https://www.youtube.com/watch?v=FSWe8UKV1Jk
- citește o carte https://blog.printrecarti.ro/relaxare-inainte-de-somn-5-carti-de-tinut-pe-noptiera/
- fă o baie fierbinte cu sare de mare
- poți chiar să pui o meditație de mindfulness. https://www.youtube.com/watch?v=6p_yaNFSYao
Sunt foarte multe instrumente pe care le avem la îndemână atunci când ne confruntăm cu această provocare. Tot ce avem de făcut este să ne păstrăm calmul, să fim atenți la semnalele organismului și să luăm măsuri din timp pentru a ne asigura că lucrurile nu degenerează.
Te îmbrățișez,
Diana Lenard
Psiholog clinician