Relația codependent-narcisist
Legăturile de atașament din copilărie creează tiparul de alegere al partenerului pentru toate relațiile viitoare.
Codependenții își doresc un partener romantic pentru a-și amorți suferința emoțională care i-a însoțit pe parcursul întregii vieți.
Atracția dintre codependenți și narcisiști, este traită foarte intens, ca un val copleșitor de exaltare și euforie. Stare care îl ajuta pe codependent să simtă ca trăiește, că este foarte fericit, îi alungă pentru o perioada starea de singuratate și nesiguranță.
Această atracție și stare de euforie nu-ți dă voie să vezi semnalele de alarmă.
Codependenții simt ca doar intr-o relație ei pot fi fericiți.
Încercarea codependenților de a primi ce narcisistul nu poate oferi crează o serie de eșecuri personale și de relație care, în cele din urmă le reamintește de neputința lor în fața celor din jur. Acest tipar se consolidează de la sine.
Codependenții au convingerea că într-o zi, partenerul lor se va schimba, va constientiza ca au greșit si le va da iubirea de care ei au nevoie.
Doar că asta nu se întâmplă niciodată.
Nimeni nu poate schimba pe nimeni. Doar noi putem să ne dorim schimbarea si sa intrăm intr-un proces de vindecare.
Recomand cartea ”De ce îi iubim pe cei care ne fac rău” de Ross Rosenberg.
”De ce-i iubim pe cei care ne fac rău oferă o explicație a motivului pentru care pacientul și codependentul se îndrăgostesc până peste cap de narcisiști egoiști și egocentriști, frumoși și deosebit de interesanți. Încă din zorii civilizației, bărbații și femeile au fost atrași irezistibil în relații romantice nu atât prin ceea ce văd, simt și gândesc, ci mai mult prin forțe invizibile.
Cartea ghidează și inspiră atât omul de rând, cât și profesionistul pentru a rupe cercul vicios al atracției patologice.” Ross Rosenberg