Psihiatria este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenția, diagnosticarea și tratarea bolilor mintale. Un medic psihiatru este un medic specializat în psihiatrie. Din multe puncte de vedere, profesia de psiholog și cea de medic psihiatru sunt similare, dar, în realitate, dacă analizăm cu atenție aceste două ocupații, observăm că între ele există și multe diferențe.
Una din cele mai importante dintre ele este aceea că un medic psihiatru, spre deosebire de un psiholog, are abilitatea profesională și legală necesară pentru a prescrie medicamente și de a efectua diferite proceduri medicale. Dacă ești în căutarea unui medic psihiatru, îl poți găsi chiar aici pe platforma Psymep, apăsând pe butonul de mai jos.
Psihiatria este specialitatea medicală dedicată diagnosticării, prevenirii și tratării tulburărilor mintale, comportamentale și emoționale. Acestea includ diverse neadaptări legate de starea de spirit, comportament, cogniție și percepții.
Un psihiatru este un medic ce întocmește un plan de tratament în urma unei evaluări psihiatrice. Specialitatea medicului psihiatru este medicația, însă poate propune și combinații cu alte tehnici și metode, precum psihoterapia.
Toată lumea are momente în care este trist, supărat sau iritat, și acestea sunt sentimente normale pe care să le ai în viață. Cu toate acestea, atunci când cineva are emoții excesive pe care se simte incapabil să le gestioneze, un psihiatru poate ajuta.
Un psihiatru poate ajuta atunci când cineva se simte excesiv de trist, nu pare a se mai bucura de activități care anterior îi făceau plăcere sau își face griji în mod constant. De asemenea, este extrem de important să cauți ajutor atunci când observi la tine sau cineva apropiat gânduri suicidale sau că viața nu mai merită traită.
Persoanele care au probleme de sănătate mintală pot apela la alcool sau alte droguri pentru a face față stărilor pe care le ai. Fie că este pentru a ajuta la relaxare sau pentru a face față stresului, este un semnal de alarmă dacă cineva are nevoie de el în mod regulat și nu se simte fericit fără ajutorul drogurilor sau alcoolului.
Frecvent oamenii intârzie în a solicita ajutor pentru suferința lor, iar aceasta se agravează în timp, răpind persoanei în cauza capacitatea de a se bucura de viața, de a fi productiv în muncă și de a avea o viață împlinită. Nu are de ce să îți fie rușine sau să te simți exclus atunci când ești în căutare de ajutor. O boală mentală se află pe același palier cu o boală a corpului fizic. Ea trebuie identificată și tratată pe baza unei evaluări complexe de un specialist. Există multe metode și multe tipuri de ajutor, iar un medic psihiatru poate să identifice cel mai bun tratament pentru fiecare persoană.
Evaluarea psihiatrică este primul pas către determinarea unui tratament potrivit. Aceasta este formată dintr-o discuție cu medicul psihiatru pentru a afla mai multe informații despre simptome, îngrijorările tale și sănătatea ta generală. Această primă discuție poate determina cauza/cauzele care au declanșat starea ta actuală.
Temperează activitatea sistemului nervos atunci când aceasta este prea accelerată, reduce îngrijorările excesive și nejustificate, favorizează relaxarea și induce grade diferite de anxioliză și sedare. Hipnoticele, tranchilizantele, antipsihoticele sunt incluse aici.
Stimulează activitatea sistemului nervos central prin creșterea vigilității, ameliorarea dispoziției, creșterea randamentului. Sunt incluse medicamentele care schimbă starea, precum antidepresivele.
Determină ajustări calitative ale gândirii, modului de raportare la lume și viață, ale percepției și dispoziției.
Hipnotice – medicamente ce induc starea de somn și menținerea acesteia, folosite în cazurile insomniilor și în alte afecțiuni care se manifestă prin insomnii.
Antidepresive – cu scopul general de a trata depresia, aceste medicamente sunt utile și în alte afecțiuni precum atacuri de panică, tulburări de alimentație etc.
Antipsihotice – se folosesc pentru tratarea pe termen scurt și lung a schizofreniei, episoadelor maniacale și tulburări depresive majore.
Tranchilizante – sunt folosite în special în tratarea anxietății, dar au și efecte hipnotice, sedative si de relaxare musculara.
Platforma Psymep îți pune la dispoziție o soluție simplă și accesibilă prin care poți lua legătura cu specialiștii pe care îi cauți! Dacă ai o problemă legată de sănătatea emoțională, aici, mai mult ca sigur, îi vei găsi rezolvarea!
Există o mulțime de afecțiuni mentale pe care le poate trata un medic psihiatru, iar cele de mai jos sunt doar cele mai comune dintre ele:
Toate aceste afecțiuni, precum și multe alte boli care ne afectează la nivel psihic sunt niște boli grave, care necesită îndrumarea și susținerea unui specialist.
Depresia este o afecțiune din ce în ce mai întâlnită și foarte serioasă din punct de vedere medical. Aceasta afectează negativ starea de bine, modul de a acționa și de a gândi. Din fericire, este o afecțiune tratabilă.
Depresia poate afecta pe oricine. Persoane care par că duc o viață frumoasă și sunt fericite, pot suferi de depresie. Cauzele depresiei sunt diverse.
Biochimia – diferențele dintre anumite substanțe chimice din creier pot contribui la simptomele depresiei.
Genetica – depresia poate apărea în familii. De exemplu, dacă un geamăn identic are depresie, celălalt are o șansă de 70% să aibă această boală care se va declanșa mai repede sau mai târziu.
Personalitatea – persoanele cu stimă de sine scăzută, care sunt ușor copleșiți de stres sau care sunt în general pesimiste par să fie mai predispuse să sufere de această afecțiune.
Factorii de mediu – expunerea continuă la violență, neglijare, abuz sau sărăcie îi poate face pe unii oameni mai vulnerabili la depresie.
Depresia este tratată în mod comun printr-o combinație de medicamente și psihoterapie. Medicamentele se aleg în dozaj și plan de administrare în funcție de nivelul de depresie. Psihoterapia poate fi folosită și singură, fără medicație ca și complementar, în cazurile de depresie ușoară.
Pentru pacienții cu depresie foarte severă, se poate recomandă terapie electroconvulsivantă.
Schizofrenia este o tulburare cronică a creierului care are un impact sever asupra pacientului, dar și a familiei. Este o boală ce se dezvoltă lent, dar care are nevoie de tratament pe lungă durată și care nu se vindecă niciodată în totalitate.
Printre cele mai întâlnite cauze ale schizofreniei, se află factori genetici, factori neuronali (disfuncții structurale la nivelul creierului), factori de mediu (evenimente foarte stresante, consumul de substanțe interzise, statutul socio-economic), traume în faza de dezvoltare intrauterină.
Simptomele acestei afecțiuni pot include delir, halucinații, discurs dezorganizat, probleme de gândire și de motivație. De asemenea, pot apărea simptome precum izolare socială, lipsa implicării emoționale, dificultatea de a începe sau termina o activitate.
Existența unei afecțiuni fizice sau psihice – probleme musculare sau articulare care cauzează dureri mari, depresia, boala Alzheimer, schizofrenia și altele pot fi cauzele acestei tulburări de somn.
Efecte secundare ale unor medicamente – pot apărea atât la medicamentele prescrise de un doctor, cât și la medicamentele eliberate fără prescripție.
Stresul acut – unul dintre cele mai des întâlnite cauze ale acestei afecțiuni, declanșate de un nivel de stres ridicat timp de o perioadă mai lungă de timp.
Primul pas către tratarea insomniei este acordarea de timp și spațiu pentru relaxare fizică și mentală. Există mai multe metode de a trata insomnia, însă, fiecare pacient este diferit, iar un medic va putea cel mai bine să prescrie tratamentul corect în funcție de factorii personali ai fiecăruia.
O afecțiune mintală care nu este tratată la timp, poate avea repercusiuni grave asupra vieții unei persoane și a apropiaților acesteia. Cu cât identifici și recunoști mai repede că suferi de o astfel de problemă, cu atât ai mai multe șanse de a avea succes în recuperare.
Viața merită trăită din plin, iar consilierii noștri sunt aici pentru a te ajuta să realizezi asta. Nu amâna consultația cu un medic!
Proverbul „paza bună trece primejdia rea” este valabil și în cazul afecțiunilor mentale. Pentru cele mai bune rezultate, sfatul specialiștilor este apelarea la un medic psihiatru încă de la primele semne ale bolii.
Un medic psihiatru cu experiență este capabil să identifice o afecțiune mintală încă din stadiile incipiente ale bolii. Iar un diagnostic clar și concret este primul și cel mai sigur pas pentru tratament.
Unele afecțiuni necesită tratament medicamentos. Dar medicamentele, în special cele pentru tratarea bolilor mentale, pot avea efecte adverse. De aceea ele trebuie administrate doar la îndemnul unui specialist.
Medicul psihiatru a studiat mulți ani pentru a fi acreditat să te ajute acum. Scopul lui este ca tu să fii sănătoasă/sănătos și să te simți bine. Un medic psihiatru are multe resurse de încredere pentru a decide tratamentul cel mai de succes pentru tine.
Dacă suferi de o afecțiune mintală sau cunoști pe cineva care întâmpină probleme din acest motiv, sfatul nostru este să nu mai amâni și să apelezi acum la un medic psihiatru! Chiar și o singură consultație poate ajuta la stabilirea unui diagnostic și a unor metode sigure de tratament. Fă un pas spre mai bine și schimbă-ți radical viața!