Ce este evaluarea psihologică și la cine poți apela?

Evaluarea psihologică este un proces complex care are ca scop identificarea cauzelor unor probleme psihologice, ca de exemplu: dificultatea de adaptare în mediul școlar în cazul unui copil, incapacitatea de a face față relațiilor personale sau profesionale în cazul unui adult etc. Este, de asemenea, primul pas spre autocunoaștere și spre planul terapeutic.

Evaluarea psihologică permite medicului clinician o mai bună înțelegerea a situației pacientului său și este totodată o analiză vastă, ce vine în completarea celei efectuate de către medicul psihiatru.

Consideri că ai nevoie de evaluare psihologică sau crezi că astfel de servicii medicale ar putea fi de folos copilului tău? Caută acum un specialist!

Cauți un Psiholog în București sau oriunde în România?

Pe Psymep poți găsi psihologul potrivit ție! Filtrează căutările în funcție de specializare (psiholog), locație (București sau orice alt oraș), cadrul de lucru (online sau fizic) și contactează psihologul direct de pe pagina personală sau telefonic!

Ce este un Psiholog Clinician?

Un psiholog clinician este specializat în tratarea anomaliilor, tulburărilor de sănătate mintală. Un psiholog clinician poate satisface atât o persoană cu probleme cotidiene, cât și persoane care suferă de probleme psihice.

Ce este o Evaluare Psihologică Clinică?

O evaluare psihologică clinică este o combinație între un interviu făcut de un psiholog clinician și o gamă de instrumente de testare care evaluează și stabilesc abilitatea/inteligența cognitivă, tipul de personalitate și comportament. Această gamă de instrumente de testare poate să evidențieze și dacă este vorba de depresie, anxietate, tulburare de personalitate etc.

Prin acest proces, psihologul clinician poate să înțeleagă starea emoțională a persoanei și poate să determine cauza acesteia.

De ce informații are nevoie un Psihoterapeut?

Un psihoterapeut te va întreba în prima ședință de ce ai ales să vii la psihoterapie și care sunt problemele pe care vrei să le rezolvi. Are nevoie să știe mediul în care îți desfășori activitățile zilnice pentru a determina posibilii factori ai problemei. De asemenea, te poate întreba de istoricul familiei în termeni de sănătate mentală.

Cum te ajută o ședință de evaluare psihologică?

Există o serie de beneficii de care te poți bucura în urma unei  ședințe de evaluare psihologică. Iată care sunt acestea:

☑️   identificarea situației în care se află persoana evaluată, precum și impactul acesteia asupra vieții de zi cu zi;

☑️   descoperirea elementelor din istoricul personal comportamental care au contribuit la producerea unei astfel de situații;

☑️   obținerea unei imagini de ansamblu detaliate asupra vieții, asupra sinelui și asupra sănătății fizice și mentale;

☑️  stabilirea unui plan eficient de intervenție terapeutică destinat îmbunătățirii situației în care se află pacientul și soluționării problemei pentru care acesta a solicitat evaluarea psihologică.

Ce sunt ședințele de Psihoterapie?

Ședințele de psihoterapie ajută la tratarea disfuncțiilor mentale, emoționale și unele afecțiuni psihiatrice. Psihoterapia se află la granița dintre psihologie și psihiatrie. Prin psihoterapie, vei determina care sunt factorii de stres și îți vei înțelege și accepta abilitățile și slăbiciunile. Atunci când vei putea să identifici mai bine stările și emoțiile prin care treci, și cauzele acestora, îți va fi mai ușor să faci față situațiilor mai dificile din viața ta.

Evaluare Psihologică profesionistă la un Cabinet Psihologic

Evaluarea psihologică la un cabinet psihologic se realizează într-un cadru profesionist, și poate să aibă ca scop și atestarea pentru anumite job-uri și activități. Într-un cabinet psihologic, vei fi întâmpinat(ă) de oameni profesioniști, care îți vor explica exact ceea ce constă evaluarea și durata acesteia.

Cauți un Psiholog în orașul tău?

Psymep este locul potrivit pentru tine! Aici, vei găsi psihologi, psihoterapeuți și mulți alți consilieri profesioniști cu care te poți întâlni fie în format online, fie într-un cabinet psihologic.

Care sunt principalele subiecte de analiză ale unui psiholog clinician?

Personalitatea

Personalitatea unei persoane nu este singura cauză a incapacității de integrare în societate a unei persoane, dar are o influență majoră asupra unei astfel de probleme.

De aceea, psihologul clinic, în cadrul unei sesiuni de evaluare psihologică, urmărește mai întâi să descopere personalitatea pacientului său.

Contextul exterior

Uneori, cauza problemelor unui pacient care are nevoie de evaluare psihologică nu are legătură doar cu persoana acestuia, ci și cu mediul exterior, familia, prietenii sau cunoștințele sale. Contextul exterior ne formează personalitatea și modul de a acționa în diferite situații.

De aceea, un psiholog clinician cu experiență, din dorința de a obține cele mai bune rezultate, nu-și va limita niciodată analiza sa asupra unei singure persoane.

Nivelul de dezvoltare

Gradul de discernământ, precum și gradul de dezvoltare intelectuală și psihologică au un puternic impact asupra modului de concepție a planului de intervenție terapeutică. Există diferențe majore între modul de abordare a unei probleme cu care se confruntă un copil și modul de abordare a unei probleme de adult.

Un copil gândește și acționează la nivel micro, pe când un adult are mult mai multe cunoștințe și experiențe care l-au format de-a lungul anilor, ceea ce face ca evaluarea să se abordeze diferit.

De ce este importantă evaluarea psihologică de la vârste cât mai fragede?

Un părinte responsabil nu ar trebui să amâne niciodată rezolvarea unei probleme de ordin psihologic a copilului său. La copii, cu cât sesiunile de evaluare psihologică au loc mai devreme, cu atât se obțin rezultate mai bune. Modul de realizare al evaluării psihologice este diferit în funcție de vârstă, dar și de personalitatea copiluluii. Pentru o evaluare completă, în cazul copiilor, pe lângă interacțiunea verbală, se folosește și jocul liber, jocul simbolic, sau cel structurat. Dar indiferent de metode sau vârstă, rezultatele sunt influențate cel mai mult de rapiditatea cu care se observă și de acționează.

Diferența între Evaluare Psihologică pentru Copii și Evaluarea Psihologică pentru Adulți

În evaluarea psihologică pentru copii, psihologul ține cont de relația copilului cu părinții. Aceasta se evaluează într-un cadru de tip interviu cu părinții. Temele abordate sunt istoricul nașterii și dezvoltării copilului, dinamica familială, și desigur, problemele curente care au determinat evaluarea. Evaluarea psihologică pentru copii se realizează și prin diverse jocuri și activități potrivite vârstei care țin locul testelor la evaluarea psihologică pentru adulți.

Cauți un Psiholog Pentru Copii?

Dacă simți că există o dificultate și îți faci griji pentru dezvoltarea copilului tău, contactează un specialist de pe Psymep. Filtrează căutările în funcție de specialitatea psihologului și localitatea în care te aflii și contactează specialistul telefonic sau direct de pe pagina personală.