Ai nevoie de orientare vocațională?

Pentru a decide dacă ai nevoie sau nu de consiliere vocațională trebuie să afli mai întâi cu ce îți pot fi de folos astfel de sesiuni. În primul rând, consilierea vocațională te ajută să te cunoști mai bine.

Ce este consilierea vocațională?

Consilierea vocațională este un domeniu de nișă. Conform manualului scris de Andreea Szilagyi, una din persoanele care s-a remarcat în mod deosebit în acest domeniu, consilierea este un proces în cadrul căruia un specialist oferă unei alte persoane suport în luarea celor mai bune decizii privind atât viața profesională, cât și personală a clientului.

Acest proces se desfășoară într-un cadru metodologic minuțios clădit și are o abordare holistică. În timpul unei sesiuni de consiliere vocațională se discută atât aspecte legate de carieră, cât și diferite lucruri privind stilul de viață sau dezvoltarea personală a persoanei care solicită astfel de servicii. Scopul consilierii vocaționale este atingerea unei stări de echilibru atât la nivel profesional cât și personal.

Ai nevoie de orientare vocațională?

Prin consilierea vocațională descoperi cine ești, ce îți dorești să faci, care sunt abilitățile tale și ce poți să faci cu ele, cum să îți clădești o carieră extraordinară făcând exact ceea ce îți place. Un consilier vocațional cu experiență, nu are expertiză într-un singur domeniu, ci în mai multe. El este capabil să construiască alături de clienții săi, indiferent de vârsta acestora, planuri fezabile de dezvoltare personală și profesională. De asemenea, consilierii vocaționali dispun de diferite instrumente de evaluare a personalității, motiv pentru care pot pune în practică metode unice pentru fiecare client în parte.

 Ce beneficii îți pot aduce serviciile de consiliere vocațională?

Ce face un consilier de orientare vocațională

Un consilier de orientare vocațională este specializat în descoperirea tuturor lucrurilor pe care trebuie să le consideri în alegerea carierei potrivite. Această persoană poate să îți dea sfaturi utile din punct de vedere al abordării problemei în procesul de alegere, dar nu va alege cariera pe care tu să o urmezi.

Începe procesul de consiliere și dezvoltare profesională

Ești nou în industria muncii? Vrei să îți schimbi cariera? Atunci un consilier vocațional te va ajuta!

Un consilier în carieră nu va face doar research-ul de job-uri, ci va potrivi profilul persoanei cu cel al job-ului. Acesta va lucra cu tine, te va ajuta să cauți locul de muncă potrivit și te va ajuta în consolidarea abilităților necesare. De asemenea, va identifica posibilele blocaje care te țin din a-ți atinge potențialul maxim.

Dacă îți dorești altceva începe consilierea în carieră

Dacă îți dorești o promovare la locul de muncă, dar ceva te ține pe loc, consilierea în carieră te va ajuta în identificarea acelui ceva și în soluționarea problemei. Te va ajuta să îți dezvolți abilități noi care să te ajute în funcția următoare și să lucrezi la cele pe care deja le ai pentru a le maximiza.

Îți suntem alături în Reconversia Profesională

O carieră nouă necesită abilități noi, pe care tu cel mai probabil le ai deja, dar unele pot fi îmbunătățite. Consilierea te va ajuta să identifici abilitățile tale și să le potrivești cu o carieră, iar mai apoi vei lucra cu tine prin tehnici și instrumente specifice pentru a-ți întări abilitățile.

Un consilier vocațional cu experiență îți poate aduce următoarele beneficii:

   stabilirea unui scop în viață;

   autoafirmarea;

   orientarea către o carieră fructuoasă;

   identificarea potențialului;

   stabilirea unor strategii de adaptare;

   descoperirea unor tehnici de depășire a obstacolelor;

   stabilirea unui echilibru între viața profesională și cea personală;

   optimizarea relațiilor cu cei din jur.

Ce face concret pentru tine un consilier vocațional?

Informare și consiliere profesională

Un consilier vocațional se va informa despre domeniul de muncă pe care vrei să îl urmezi în termeni de salariu și abilități necesare. După aceea, va efectua o cercetare a cerințelor pentru job-uri și va potrivi profilul job-ului cu profilul tău (educație, interese, abilități). De asemenea, te va consilia din punct de vedere al dezvoltării abilităților necesare activității profesionale.

Activități de consiliere a carierei

De-a lungul ședințelor de consiliere, vei trece mai multe etape de testare și de dezvoltare. În primă instanță, vei completa chestionare de personalitate și de vocație. Aceste teste au ca scop furnizarea de informații privind tipul de persoană care ești și domeniile potrivite ție. După această etapă, împreună cu consilierul vei face un research amănunțit în câmpul muncii pentru a vedea oportunitățile actuale. Veți alege împreună și veți folosi diverse tehnici, instrumente și principii pentru a-ți mări șansele de a fi angajat(ă).

Dacă ai nevoie de un boost de încredere în forțele proprii, un consilier vocațional va lucra cu tine și pe teme de dezvoltare personală pentru a te ajuta în evoluția ta ca om.

Sfaturi pentru un interviu de angajare reușit

După ce stabilești împreună cu consilierul tău ce domeniu și ce job îți dorești și ți se potrivește, acesta te va ajuta să te pregătești pentru interviu! Succesul tău este ceea ce contează cel mai mult pentru consilier, de aceea, acesta te va ajuta să îți pregătești limbajul potrivit, te va ajuta în dobândirea încrederii de sine dacă este cazul, te va învăța cum să scoți în evidență abilitățile tale care te recomandă.

Consiliere vocaţională, orientare şcolară şi profesională

Acest serviciu se bazează pe 3 piloni, gradual, în funcție de vârstă. Primul pas și cel mai important este reprezentat de consilierea vocațională. Aici ai ocazia de a descoperi și de a contura filosofia călăuzitoare misiunii tale pe Pământ.

De îndată ce identifici ramura sau domeniul în care vrei să activezi, e nevoie să dezvolți abilitățile necesare. Aici intervine orientarea școlară. Aceasta te ghidează către cursurile, materiile, profilul școlilor pe care e recomandat să le urmezi pentru a-ți atinge scopurile. Iar pentru a descifra lumea complicată în care trăim, pentru a găsi cele mai bune soluții la problemele existente, e nevoie de consiliere profesională.

Este mai simplu decât crezi să devii persoana la care visezi!

Dacă simți că ți-ai pierdut obiectivele, că serviciul actual nu te mai satisface, că nu ai randament, că te nemulțumește viața profesională sau cea personală, că te-ai lamentat, contactează acum un consilier vocațional. Ai dreptul să ceri mai mult de la viață! Și tu poți să devii o persoană demnă de admirație!

Înțelegere

Pe baza informațiilor legate de educația, cariera și stilul tău de viață, un consilier vocațional te ajută să afli cine ești și ce poți face cu experiențele pe care le-ai acumulat în vederea găsirii unei profesii care să te reprezinte.

Consilierul va stabili o relație profesională cu tine, de non-judecată și de încredere. Consilierul va fi omul în fața căruia poți să te deschizi în siguranță, pentru a putea evolua.

Cunoaștere

Un consilier vocațional are ca scop principal să te cunoască așa cum ești pentru a-ți putea oferi cele mai bune sfaturi în carieră. Îți va cunoaște personalitatea, abilitățile și slăbiciunile, experiențele trecute și va trage niște concluzii pe baza acestora.

Echilibru

Unul din cele mai importante obiective pe care un consilier vocațional te poate ajuta să-l atingi este stabilirea unui echilibru aproape perfect între viața profesională și cea personală. Acest echilibru este cheia succesului în ambele planuri.

Un consilier are instrumentele și tehnicile de a te ajuta în stabilirea priorităților în ambele planuri. Lucrând cu tine și fiind deschis(ă) către metode noi, vei câștiga fericire și împlinire pe plan profesional, dar și personal.