Timp de citire: 3:14 min
Ce este depresia?
Depresia este o tulburare psihica comuna, la nivel global fiind afectate mai mult de 300 milioane de persoane, arata un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (2017). De asemenea studiul scoate in evidenta faptul ca femeile sunt afectate de depresie intr-o proportie mai mare comparativ cu barbatii. Un alt studiu publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, arata ca, in Romania, la nivelul anului 2017, o medie de 5% din populatia tarii a trecut printr-un episod depresiv.
Diagnosticul de episod depresiv se poate pune doar ca urmare a analizei unor semne si simptome de o anumita intensitate si durata. In functie de asocierea, frecventa si intensitatea starilor depresive, depresia clinica imbraca diverse forme: depresie severa, moderata sau usoara. In cea mai severa forma, depresia netratata duce la suicid.
Cum se manifesta?
Conform Manualului de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mentale, depresia se caracterizeaza prin pierderea interesului si/sau a placerii si prin modificari ale afectivitatii (sentimente intense si persistente de tristete), manifestate in fiecare zi, pentru o perioada de timp de cel putin 2 saptamani. Depresia afecteaza atat modul in care ne simtim si gandim cat si comportamentul si interfereaza cu functionarea psihica, sociala si profesionala.
Alte cateva semne, asociate cu manifestarile de mai sus, ce pot conduce la un diagnostic, sunt:
- Scaderea poftei de mancare sau cresterea apetitului
- Senzatia de oboseala sau lipsa de energie
- Insomnie sau o mai accentuala nevoie de a dormi mai mult decat de obicei
- Dificultati de concentrare
- Sentimente de vionovatie nejustificate
- Ganduri sau dorinte suicidare
Pentru a se justifica un diagnostic de depresie, este necesar ca toate aceste semne si simptome sa reprezinte o modificare substantiala a comportamentului obisnuit al persoanei si sa ii afecteze calitatea vietii in plan profesional, social si familial.
Cauze
Cercetarile din domeniu nu au ajutat in clarificarea cauzelor depresiei dar au scos in evidenta o serie de factori care fac probabila aparitia depresiei. Factorii de risc ce pot declansa aparitia unui episod depresiv:
Factori genetici/biologici
Persoanele care au rude de gradul I care au avut un episod depresiv sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta tulburare. Factorii genetici pot afecta substantele care ajuta in comunicarea celulelor nervoase, adica neurotransmitatorii serotonina, dopamina si norepinefrina. Oamenii de stiinta cred ca organismul persoanelor care sufera de depresie nu secreta sau secreta in cantitate insuficienta aceste substante necesare echilibrului psihic (studiu condus de Universitatea Hiroshima).
Factori de mediu
Evenimente dureroase ce implica o pierdere si experientele negative din copilarie, in special cand acestea au fost numeroase, se numara printre factorii de risc.
Anumite boli fizice
Dintre factorii fizici, hormonii joaca un rol important in declansarea unui episod depresiv. Modificarile hormonale pot provoca modificari ale dispozitiei – inainte de menstruatie, in timpul sarcinii sau dupa nastere. Simptome similare cu cele ale depresiei regasim si atunci cand avem o functionare anormala a glandei tiroide pentru ca se produc modificari la nivel hormonal.
Efectele secundare ale unor medicamente
Anumite medicamente prescrise pentru tratamentul unor boli fizice pot avea efecte adverse si pot duce la instalarea unui episod depresiv. De asemenea, depresia coexista si in cadrul unor tulburari psihice, cum ar fi tulburarile anxioase, tulburarea de stres-postraumatic, tulburari din spectrul autist etc.
Tratament
Adesea, auzim persoane care afirma “am depresie”, “sunt in depresie”, “sunt depresiv(a)” cand se confrunta cu evenimente stresante de viata – moartea unui apropiat, un dezastru natural sau o boala grava. De asemenea, sunt persoane care resimt sentimente de tristete in perioda sarbatorilor sau in perioada aniversarii mortii cuiva drag. Altele se simt triste in lunile de toamna si iarna ca urmare a micsorarii perioadei de lumina naturala si a temperaturilor scazute. Aceste sentimente de tristete sunt trecatoare, dureaza mai degraba cateva ore sau zile. Iar tristetea are legatura cu ganduri sau amintiri ale evenimentului dureros si nu are impact substantial asupra activitatilor zilnice.
In functie de severitatea simptomelor, depresia poate fi tratata medicamentos, prin psihoterapie sau o combinatie a celor doua. Intotdeauna tratamentul este personalizat in functie de tabloul clinic al persoanei. Cel mai bun lucru pe care il putem face atunci cand ne confruntam cu ssemnele si simptomele descrise mai sus este sa consultam un specialist. Acesta poate face distinctia intre starea de tristete justificata in anumite circumstante ale vietii si tristetea din episodul depresiv.
NOTA: Acest articol are, exclusiv, scop informativ si nu inlocuieste o consultatie de specialitate.
Autor: Paula Petcu
Psiholog clinician si psihoterapeut
Bibliografie:
World Health Organization; www.who.int;
Tratat de psihologie clinica si psihopatologie, Serban Ionescu si Alain Blanchet, Editura Trei, 2009
Manualului de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mentale
Planuri de tratament si interventii pentru depresie si anxietate, Robert.L.Leahy, Stephen J.F.Holland, Lata K. McGinn, Editura ASCR, Cluj-Napoca,2017
Tulburarea depresiva – Noi directii de cercetare, Coordonatori: Camelia Popa, Adela Magdalena Ciobanu,Editura Academiei Romane, 2013