Trăim într-o perioadă în care oamenii devin din ce în ce mai open-minded și înțeleg mult mai profund aspecte ce țin de dezvoltarea lor personală. Cu toate acestea, terapia este încă privită cu scepticism, fiind etichetată drept tabu în societate. Contrar opiniei colective, mersul la psiholog nu este ”pentru nebuni”, fiind de cele mai multe ori singura cale de scăpare din situații precum dependențe, teamă, stres, oboseală cronică, depresie și multe altele. Mai mult, atunci când simțim că sentimentul de durere ne afectează ritmul de intensitate la job, ne îndepărtează de prieteni sau experimentăm hiperactivitate ori incapacitatea de a dormi, acestea sunt doar câteva semnale de alarmă care ar trebui să ne dea de gândit și să ne paveze drumul către cabinetul unui psiholog.
De ce apare necesitatea colaborării cu un psiholog?
Din păcate sau din fericire, fiecare om are nevoie, la un moment dat, de psihoterapie, indiferent că va vrea sau nu să recunoască asta. Și asta nu pentru că ar fi suferit neapărat vreo traumă sau vreo dezamăgire în anumite momente, dar pentru că nevoia de ghidaj specializat și de sprijin emoțional va face diferența în procesarea unor emoții și gânduri vis-à-vis de anumite experiențe delicate cu care ne-am confruntat.
În altă ordine de idei, un psiholog este menit să ne ajute și să ne îndrume, abordarea de care avem nevoie putând fi descoperită în cadrul uneia sau a mai multor ședințe. Astfel, în funcție de ce ni se potrivește, putem lucra cu un specialist precum un life coach, psiholog, terapeut, consilier sau trainer, care ne va ajuta să identificăm și să rezolvăm țintit anumite probleme și blocaje. Deși poate fi un proces epuizant, acela de a descoperi cu ce specialist facem click, rezultatele vor fi impresionante dacă vom alege psihoterapeutul cu care empatizăm și pe care ajungem să-l considerăm cel mai bun prieten al nostru și către care ne destăinuim fără rețineri.
Sunt importante însă implicarea noastră, încrederea în mai bine, adoptarea unei atitudini hotărâte și pozitive, dorința de schimbare și de dezvoltare cognitivă, așa încât eforturile depuse în cadrul terapiei să nu fie în van.
Prețul corect al unei ședințe la psiholog
Ședințele cu un astfel de profesionist durează în jur de 60 de minute și pot fi de diferite feluri: individuale, de cuplu, de grup sau de familie. Scopul acestora va fi identificarea neliniștilor noastre, a modurilor în care am încercat să le depășim, dar și a aspectelor pe care dorim să le îmbunătățim în propria viață.
În ce privește prețul corect al unei astfel de ședințe, este esențial să înțelegem că acesta are în spate un cumul de considerente de care se ține cont în stabilirea lui. Practic, un specialist nu este un om oarecare, ci unul care a investit foarte multe resurse, fie ele financiare sau exprimate în ani întregi de pregătire profesională, cu facultate, masterat, muncă de cercetare, workshopuri, participări la conferințe și evenimente tematice și multe altele. Ca atare, costul unei ședințe de psihoterapie va reflecta gradul de pregătire profesională la care specialistul a ajuns în decursul experienței sale în acest domeniu.
Chiar dacă suntem tentați să apelăm la specialiști atunci când tarifele sunt mici, recomandarea cea mai de preț este să încercăm să alegem în funcție de rezultatul pe care dorim să-l obținem. Dacă suntem dispuși să investim în sănătatea noastră mintală și emoțională și să rupem cercurile vicioase în care ne aflăm, trebuie să ne dăm seama că numai acționând și alegând obiectiv, dar și valorificând meseria de psihoterapeut vom înceta să mai fim victimele propriei vieți. Este important să vedem munca unui astfel de specialist precum cea a unui doctor, către care am fi capabili să venim cu tot ce avem mai de preț, în momente critice, așa încât să ne recuperăm sănătatea. Totuși, se impune să acționăm cât mai curând, dar și să ne acordăm timp și răbdare pentru a-l găsi pe acela cu care rezonăm cel mai mult.
Prin urmare, iată cam care sunt, orientativ, prețurile practicate de către specialiștii din acest domeniu, cât și arii conexe, pentru zona București după analiza noastră:
- Psihoterapie de cuplu – între 150 și 270 lei lei/ședință
- Psihoterapie individuală – 100-200 lei/ședință
- Dezvoltare personală – 100-150 lei/ședință
- Dezvoltare personală în grup – 100-150 lei/ședință
- Hipnoterapie – 150-250 lei/ședință
- NLP -100-200 lei/ședință
- Coaching -200-1200 lei/ședință
Cum putem învinge teama de a ne destăinui unui străin?
După cum putem vedea, prețurile variază și de multe ori acestea sunt diferite și în funcție de locație, oraș sau tipul de terapie practicat. Cu toate acestea, este esențial să înțelegem că prin intermediul terapiei nu vom obține doar întâlniri cu cineva cu care discutăm pentru a ne elibera. Specialistul ales analizează, își ia notițe și aplică cele mai potrivite metode pentru problema adresată de noi. Munca sa se va extinde dincolo de timpul petrecut la cabinet, fiind una intensă și de lungă durată. Tocmai de aceea, este vital să fim sinceri, naturali și să încercăm să depășim teama de a vorbi cu un străin, pentru ca abordarea lui să ni se muleze cât mai bine pe nevoile adresate.
Studiile științifice au arătat că a vorbi cu un străin este de cele mai multe ori un mod terapeutic de a ne destăinui, de a fi sinceri – tocmai pentru că persoana respectivă nu ne cunoaște și deci, poate analiza obiectiv situația noastră. Scopul nostru trebuie să rămână viu în mințile noastre și anume, acela de a ne atinge obiectivele, de a obține armonie și echilibru în capitolele vieții noastre.
Când și cum facem primul pas către procesul terapeutic?
Majoritatea specialiștilor recomandă să nu așteptăm ca în viața noastră se întâmple un dezastru ca noi să batem la ușa unui psiholog. Este important să ne dorim să avem o stare de bine oricând, nu doar atunci când ea se poate obține foarte greu, după un eveniment nefericit survenit în viețile noastre. Ba mai mult, ne va fi mai ușor să preîntâmpinăm și să tratăm mai înțelept provocările de care ne-am putea lovi în viitor, având în background sprijinul și îndrumarea unui psihoterapeut.
Nu există moment mai bun să acționăm în beneficiul vieții noastre, către vindecare și stare de bine decât cel prezent. Trebuie doar să avem curaj să ne antrenăm creierul să îmbrățișeze schimbarea și să fie deschis către transformarea modelelor vechi de acțiune.
Psihoterapia este o muncă de echipă. Împreună cu un expert listat pe o platformă testată, ni se va defini procesul terapeutic potrivit nevoilor noastre, vom înțelege situația cu care ne confruntăm și vom explora stările prin care trecem, conturând clar obiectivele către care tindem.