Anxietatea la copii
Este normal ca ei să aibă diferite temeri și frici, determinate atât de situații reale, cât și imaginare. Multe dintre aceste frici fac parte din procesul normal al dezvoltării psihice a copilului. Ele devin o problema atunci când afectează capacitatea copilului de adaptare și funcționare în familie, la grădiniță sau scoală sau în relațiile cu alte persoane, adulți sau copii.
Dacă anxietatea la copii nu este tratată corect se va ajunge la o amplificare a acesteia în viața adultă, dar și la depresie. Este foarte important ca părintele să observe stările de teama, ingrijorare, tristețe a copilului și să ceara ajutor specializat.
Când este important să cerem ajutor specializat?
- Atunci când anxietatea îl împiedică să se bucure de activitățile care anterior îi făceau placere;
- Când îi sunt afectate rezultatele școlare și relațiile cu ceilalți;
- Când i se amplifica stările de tristețe/izolare, s.a.
Cum simt copii anxietatea ?
- În primul rând la nivel mental, au gânduri centrate pe pericol, cum ar fi că ceilalți îi pot rani sau rade de ei.
- În al doilea rand la nivel fizic, sunt anumite modificări la nivel fiziologic, precum ritmul crescut al bătăilor inimii, al respirației, transpirație și greață. Din această cauză, atunci când sunt cuprinși de îngrijorare, copiii anxioși pot acuza oboseala, dureri de stomac, dureri de cap, vomă sau diaree.
- Pe al treilea palier anxietatea afectează comportamentul copiilor, astfel ei au tendință să plângă, să se ascundă după părinți, să evite anumite activități/oameni.
Cum putem să-l ajutam?
- Familia joaca un rol crucial în procesul de schimbare. Este important ca părinții să petreaca timp de calitate cu el, poate e necesar că ei să facă anumite schimbări în dinamica părinți-copil.
- Mișcarea- ajuta corpul și mintea să se relaxeze foarte mult.
- Procesul de psihoterapie/consiliere pentru copii-îl ajuta pe copil să învețe să-și gestioneze anxietatea prin strategii de relaxare, învață să devina conștient de gândurile și comportamentele care îi afectează viață și învață cum să schimbe aceste gânduri și comportamente negative cu noi tipare de gândire și acțiune.